„Kuchnia Chińska” w Sosnowcu

Dnia 19.11 2019r. klasa chińska 2a wraz z nauczycielem dr Katarzyną
Bańka-Orłowską wybrała się do tradycyjnej chińskiej restauracji
„Kuchnia Chińska” w Sosnowcu.

Uczniowie mogli skosztować m.in. bułeczek z nadzieniem, gotowanych
na parze, serwowanych w przepięknych bambusowych pojemniczkach (包子);
smażonych bułeczek z nadzieniem z odrobiną czarnego sezamu (生煎包);
kurczaka Gulu w sosie miodowo-pomidorowym (咕噜鸡球); kluseczek ryżowych
z krewetkami, gotowanych na parze, podawanych na bambusowych
podstawkach (虾饺), smażonego makaronu z wołowiną (牛肉炒面), kurczaka w
cieście na chrupko (炸鸡排饭) i wiele innych ciekawych chińskich
specjałów.

Dla odważnych pojawiły się również ostrzejsze pozycje z menu, np.
kurczakGong Bao serwowany z papryką i orzeszkami ziemnymi (宫保鸡丁).
Ale największym wyzwaniem okazał się rosół z pędami bambusa i
grzybami mun (酸辣汤), przy którym niejeden uczeń zmierzył się ze swoją
tolerancją w jedzeniu ostrych dań. Uczniowie spróbowali swoich sił w
smakowaniu specjałów kuchni chińskiej jedząc je, oczywiście,
pałeczkami.

Czas spędzony w chińskiej restauracji był także doskonałą okazją do
zapoznania się z tajnikami chińskich kulinariów oraz sposobami
przyrządzania chińskich specjałów.

Z wyrazami szacunku,
dr Katarzyna Bańka – Orłowska
祝好,
班卡·奥莱沃夫斯卡·凯霞博士